Chardonnay
Chardonnay is een van de populairste druiven ter wereld. Ook in Duistland groeit zijn aanplant gestaag. De wijnen zijn veelzijdig inzetbaar. Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de Chardonnay afkomstig uit Voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Met bijna 1100 hectare heeft de Chardonnay nu een aandeel van ongeveer 1% binnen de totale Duitse aanplant.
In de herfst rijpt hij net als de Weisser Burgunder vrij laat en kan hij kort voor de Riesling geplukt worden.
Frisse, fruitige Chardonnay wordt ook tot sekt verwerkt. Betere kwaliteiten bezitten meestal de nodige alcohol en extract. Ze hebben body en lengte.
Weißburgunder
Elegante, droge Weissburgunders met hun frisse zuren en fijne fruitigheid zijn ideale zomerwijnen. Behalve in Duitsland is de Weissburgunder ook in diverse buurlanden te vinden. In Frankrijk is dat onder de benaming Pinot Blanc en in Italië als Pinot Blanco. Verder is hij aangeplant in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. In Duitsland wint hij aan populariteit, wat geresulteerd heeft in een aanplant van 3500 hectare.
De eisen die Weissburgunder aan bodem en klimaat stelt, duiden op verwantschap met de Spätburgunder. Deze eisen zijn hoog. Het best voldoen warme, diepe en krachtige bodems, evenals droge en warme locaties. Weissburgunder presenteert zich bleek- tot lichtgeel in kleur, zacht en ingetogen in de geur. Kenmerkend is een licht nootachtig aroma.
Weissburgunder is niet al te alcoholisch en bezit een beschaafd aroma. Goed gekoeld is hij ook heerlijk als terraswijn. |